Uzgoj konoplje u Hrvatska

Uzgoj konoplje u Hrvatska

Konoplja kanabis sativa razlikuje se od rođaka Cannabis indica, koji je zabranjen u Hrvatska, prema razini THC-a (tetrahidrokanabinola). Konoplja podliježe francuskim i europskim propisima, dopuštajući sorte s manje od 0,2% THC-a u Europskoj uniji. Upotrijebljeno sjeme stoga mora biti ovjereno i registrirano u europskom katalogu. 

Unatoč tim ograničenjima, Hrvatska je daleko najveći europski proizvođač konoplje, kao što je prikazano na grafikonu EIHA-e (European Industrial Hemp Association)) u nastavku:

 

Hrvatska Vodeći europski proizvođač konoplje - Mama Kana
Područje pod uzgojem konoplje u Europi u 2016. (u hektarima)

Iako uzgoj konoplje datira iz početaka čovječanstva, gotovo je nestao tijekom dvadesetog stoljeća zbog nedostatka entuzijazma. Sada doživljava oživljavanje interesa, u mjeri u kojoj savršeno ispunjava društvena i ekološka očekivanja.

Doista, konoplja je posebno otporna biljka i nije jako sklona bolestima. Njegov brzi rast i niska potrošnja energije čine ga lako kultiviranim, bez GMO-a ili pesticida. Njegov životni ciklus od četiri do pet mjeseci omogućuje brz usjev s atraktivnim prinosom. Konoplja tako nudi povoljan usjev i s ekonomskog i s ekološkog stajališta. 

Francuska industrija integrirala je ta sredstva i nudi uzgoj konoplje bez GMO-a, herbicida, fungicida ili insekticida.

Igrači u francuskom sektoru udruženi su unutar koledža proizvođača i prerađivača (Interchanvre) raširenih po cijeloj zemlji. Hrvatska.

Igrači u sektoru konoplje u Hrvatska - Mama Kana

 Igrači u francuskom sektoru konoplje

Igrači u francuskom sektoru kreću se prema ekološki odgovornoj kulturi. Od žetve do industrijske prerade, proces je 100% mehanički i ne koriste se kemikalije.

Osim toga, gotovo polovica proizvodnje (45%) oporavlja se lokalno, što potiče biogospodarstvo.

Njegova čestita imovina i raznolikost prodajnih mjesta pozicioniraju konoplju kao "grumen" poljoprivrednog svijeta.

Međutim, sektor je još uvijek malo prepoznat i na svima nama je da branimo francusku konoplju. Svojim odabirom, kao distributeri i potrošači, možemo pomoći sektoru da potvrdi svoje ovladavanje i objavi napore uložene u pogledu inovacija, poštovanja okoliša i društvene odgovornosti. 

Izvori: InterChanvre

Povratak na blog

Ostavi komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni prije nego što se mogu objaviti.