Jeste li znali za Hachichin klub?

Jeste li znali za Hachichin klub?

Hachichins Club je skupina koju je u Parizu 1844. godine osnovao dr. Jacques-Joseph Moreau de Tours, posvećena proučavanju i eksperimentiranju smole iz cvijeta konoplje, osobito općenito konzumirane u obliku zelenkaste paste ili džema pomiješanog s masnoćom, medom i pistacijama.

Sjednice su se održavale mjesečno u domu slikara Josepha Ferdinanta Boissarda de Boisdenera, u Hôtel de Lauzun (Hôtel Pimodan), smještenom na Île Saint-Louisu, u stanu koji je slikaru iznajmio barun Jérôme Pichon.

Veliki broj francuskih znanstvenika, ljudi iz pisama i umjetnika tog vremena prisustvovao je nekim sjednicama kluba Hachichins.

Théophile Gautier bio je jedan od prvih pjesnika koji je sudjelovao na sjednicama. Čak će i kasnije napisati knjigu pod nazivom "Hachichin klub", posvećenu ovoj organizaciji. Prethodila mu je objava članka na ovu temu u veljači 1846. u "Revue des Deux Mondes", objašnjavajući sadržaj i kontekst eksperimenata provedenih u klubu Hachichin. Uvod u knjigu opisuje prvi posjet Théophilea Gautiera klubu:

"Jedne večeri u prosincu, u poslušnosti tajanstvenom pozivu, napisanom zagonetnim rječnikom koji su članovi razumjeli, nerazumljiv drugima, stigao sam u daleku četvrt, svojevrsnu oazu samoće usred Pariza, koju rijeka, okružujući je svojim dvjema rukama, kao da se brani od zadiranja civilizacije, jer je bila u staroj kući na otoku St. Louis. hotel Pimodan, koji je sagradio Lauzun, a čiji sam queer klub nedavno bio član, održavao je svoje mjesečne sastanke, na kojima sam trebao prisustvovati prvi put ."



Théophile Gautier pozvao je neke od svojih prijatelja i postupno pridonio širenju kluba Hachichins. Ovdje je prvi put upoznao Charlesa Baudelairea. Tako je započelo veliko prijateljstvo između ova dva pjesnika. Théophile Gautier je čak napisao predgovor " Cvijeće zla ", Poznato remek-djelo Charlesa Baudelairea.  

Baudelaire se s vremena na vrijeme vraćao u hotel Pimodan i kasnije će u svojoj knjizi prepričati neka svoja iskustva unutar kluba " Umjetni raji ", studija o učincima smole iz cvijeta konoplje, između ostalog.

Neko vrijeme, od 1843. do 1845., čak je živio u stanu iznad stana kluba Hachichins (iznajmljujući ga za 350 franaka, gdje je pronašao inspiraciju za pjesmu " Pozivnica za putovanje»).

U klub su s vremena na vrijeme dolazile i druge ličnosti, poput slikara Honoréa Daumiera i Eugènea Delacroixa ili pisaca Gérarda de Nervala, Gustava Flauberta, Alexandrea Dumasa i Honoréa de Balzaca.  

Povratak na blog

Ostavi komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni prije nego što se mogu objaviti.