Legalizacija kanabisa u Njemačkoj: Novi korak

Legalizacija kanabisa u Njemačkoj: Novi korak

Bok Kana obitelj!

Jeste li čuli za novu politiku u Njemačkoj? Ovog ponedjeljka, 1. travnja 2024., Njemačka legalizira rekreativni kanabis! A to će imati ogroman utjecaj u zemlji.

Zašto Njemačka legalizira kanabis?

Bilo je nekoliko razloga za takvu odluku. Njemačka vlada želi se boriti protiv crnog tržišta koje uspijeva oko kanabisa. Osim toga, država želi zaštititi stanovništvo od rizika povezanih s konzumacijom kanabisa upitne kvalitete, potencijalno opasnog ili s nepoznatim sadržajem THC-a. Stoga se legalizacijom vlada nada boljoj kontroli kvalitete i distribucije kanabisa.

Na koga se odnosi legalizacija?

Odrasli stariji od 18 godina koji žive u Njemačkoj najmanje šest mjeseci! Sada mogu posjedovati do 25 grama suhog kanabisa na javnim mjestima. Također im je dopušteno uzgajati do tri biljke u svojim domovima. Međutim, važno je napomenuti da je količina kod kuće ograničena i ne smije prelaziti 50 grama.

Međutim, postoje ograničenja za osobe u dobi od 18 do 21 godine. Dopušteno im je imati do 30 grama mjesečno, ali sadržaj THC-a ne smije prelaziti 10%. Ova ograničenja namijenjena su zaštiti zdravlja mladih odraslih osoba i poticanju umjerenog pijenja.

Osim toga, oni koji žele ostati u Njemačkoj "zbog studija ili turizma neće ga moći posjedovati, uzgajati ili konzumirati". Ovo ograničenje ima za cilj zadržati kontrolu nad legalizacijom kanabisa i ograničiti pristup samo njemačkim stanovnicima. Ako se utvrdi da osoba koja ne živi u Njemačkoj posjeduje kanabis, riskira kazneni progon zbog nezakonite nabave droge u Njemačkoj ili nezakonitog uvoza kanabisa u Njemačku. Kaznena djela kažnjiva novčanom kaznom i zatvorom.

Stoga je važno pojasniti da legalizacija kanabisa u Njemačkoj nema nikakvih posljedica na zakonodavstvo u Njemačkoj. Hrvatska.

Ograničenja u javnom prostoru

Postoje i pravila koja treba slijediti. Konzumacija kanabisa strogo je zabranjena u radijusu od 100 metara od škola, vrtića i igrališta. Osim toga, između 7 i 20 sati u pješačkim područjima zabranjena je i potrošnja. Također je važno napomenuti da je zabranjen bilo koji oblik oglašavanja za konzumaciju kanabisa, kao i sponzorstvo.

Kako mogu kupiti kanabis?

Što se kupovine tiče, jedna od glavnih planiranih inovacija je stvaranje klubova kanabisa. Međutim, proći će još tri mjeseca prije nego što možete legalno kupiti kanabis u ovim "društvenim klubovima kanabisa". Ti će klubovi morati dobiti administrativnu dozvolu, nalaziti se više od 200 metara od škole ili igrališta, a bit će dopušteno distribuirati najviše 25 grama dnevno i 50 grama mjesečno po osobi.

Što Nijemci misle?

Mišljenja o reformi podijeljena su u Njemačkoj. Neki to vide kao katastrofu, posebno za mlade ljude. Međutim, drugi podupiru reformu u borbi protiv ovisnosti i crnog tržišta. Ministar zdravstva planira kampanju podizanja svijesti koja će pratiti legalizaciju. Međutim, policija izražava zabrinutost glede provedbe ove nove politike, dok suci predviđaju dodatno radno opterećenje za rješavanje starih slučajeva vezanih za kanabis. Osim toga, oporba razmatra ukidanje zakona u slučaju promjene vlasti. Kako bi se procijenili učinci, analiza posljedica legalizacije provest će se 18 mjeseci nakon njezina stupanja na snagu, s posebnim naglaskom na prevenciju među mladima.

Legalizacija kanabisa u Njemačkoj označava prekretnicu u politici droga. Cilj mu je regulirati potrošnju, zaštititi javno zdravlje i boriti se protiv crnog tržišta. Ova reforma otvara nova vrata i novu viziju kanabisa.
Povratak na blog

Ostavi komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni prije nego što se mogu objaviti.