Uzgoj u zatvorenom prostoru

Različite metode uzgoja (unutarnji, staklenički i vanjski)

Konoplja se odavno uzgaja na otvorenom. Zapravo, to je jedna od najstarijih poljoprivrednih kultura.

Uzgoj u zatvorenom prostoru, s druge strane, prilično je nov, postoji manje od jednog stoljeća.

Isto vrijedi i za uzgoj staklenika, koji je relativno nov.

Većina napretka u proizvodnji konoplje dogodila se u doba uzgoja u zatvorenom prostoru, a evolucija tehnologije omogućila je proširenje znanja o biljci.

Ali koje su prednosti ove ili one metode uzgoja?


Prirodni okoliš vs kontrolirani okoliš

Okoliš je najvažniji čimbenik u žetvi.

Uzgoj u zatvorenom prostoru ima prednost što omogućuje uzgajivaču da kontrolira okoliš.

Kontrola temperature, izvora svjetlosti, proizvodnje CO2 i vlažnosti potiče stvaranje stabilnog staništa, omogućujući optimizaciju rasta biljaka bez rizika od "vanjskih" poremećaja.

Međutim, ponovno stvaranje prirodnog okoliša u zatvorenom prostoru može biti komplicirano, pogotovo kada je riječ o kontroli štetočina (moljci, pauci, komarci itd.).

Staklenici su također novi trend u uzgoju konoplje. Uz jeftinu strukturu, manje svjetla i ventilacije nego u zatvorenom prostoru, uzgajivači mogu žetvu tijekom cijele godine, u gotovo svakoj geografskoj širini.

U stakleniku je prva prednost sposobnost manipuliranja rasvjetom i dodavanja umjetnog svjetla, osim sunčeve svjetlosti. Razdoblje rasta može se produžiti u jesen i zimu, dodavanjem svjetiljki u oblačne dane, ostavljajući ih duže kako bi se nadoknadilo skraćivanje dana.

Ali ne radi se samo o povećanju količine energije. Dobro dizajnirano staklenički okoliš ostaje iznad niskih temperatura na otvorenom noću ili u rano proljeće. Tijekom hladne sezone staklenik se lako može zagrijati. Ova mikroklima omogućuje fleksibilnost koja se ne nalazi u unutarnjem ili vanjskom uzgoju.

Sunčeve zrake zagrijavaju zrak i zemlju, dok prozirni zidovi održavaju vlažnost i toplinu u stakleniku na optimalnim, podesivim razinama.

Uzgoj na otvorenom, s druge strane, zahtijeva klimu prilagođenu biljci, odnosno dobro izlaganje suncu, vruće dane, blage noći i nisku vlažnost.


Troškovne razlike između uzgoja u zatvorenom prostoru, staklenika i uzgoja na otvorenom

Sve tri vrste uzgoja zahtijevaju značajne početne troškove.

U poslu uzgoja konoplje troškovi plaća variraju ovisno o tome je li metoda uzgoja u zatvorenom prostoru, u staklenicima ili na otvorenom.

U zatvorenom vrtu može biti nekoliko berbi godišnje i uvijek ima nešto za raditi: obrezivanje, trening, zalijevanje, hranjenje ...

Na otvorenom, s druge strane, obično postoji samo jedna žetva godišnje. Velika plantaža na otvorenom može trebati samo četiri osobe do žetve, za razliku od unutarnjeg uzgoja koji zahtijeva više.

Visoki troškovi uzgoja u zatvorenim prostorima amortiziraju se cjelogodišnjim berbama i snažnijim proizvodima, općenito kvalitetnijima.

Što se tiče uzgoja staklenika, troškovi električne energije niži su od troškova unutarnje prostorije za uzgoj. Unatoč tome, žetve su općenito dosljednije nego u unutarnjem ili vanjskom uzgoju.

Što se tiče metode uzgoja na otvorenom, s obzirom na povećanje cijena energije i sve veću potražnju, čini se da je izvrsna alternativa, koja vam omogućuje da ponudite kvalitetne proizvode po vrlo povoljnoj cijeni.


Kvaliteta konoplje

Uzgoj u zatvorenom prostoru ima reputaciju proizvodnje vrhunskih proizvoda.
Sposobnost kontrole okoliša i ubrzavanja uzgoja dovela je do stvaranja novih sorti s višestrukim i raznolikim organoleptičkim profilima.
Uvođenje visokih razina CO2 potiče rast pupova, koji se također ne moraju boriti protiv vjetra i kiše, ili bilo kojih prirodnih elemenata koji bi ih mogli oštetiti.

Na otvorenom, cvijeće možda ne izgleda savršeno, ali njihove arome i učinci su još uvijek sačuvani.

Zapravo, neki ljudi preferiraju organsku konoplju uzgojenu na otvorenom, a ne bilo koju konoplju, uzgojenu u zatvorenom prostoru.

Ideja da je terroir jednako važan kao i za vino, u procesu prisvajanja ekoloških karakteristika biljke, ne čini se neutemeljenom.

Dakle, sve što trebate učiniti je suditi za sebe.

Spremno, spremno, konoplja!!

Povratak na blog

Ostavi komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni prije nego što se mogu objaviti.