Konoplja se odavno uzgaja na otvorenom. Zapravo, to je jedna od najstarijih poljoprivrednih kultura.
Uzgoj u zatvorenom prostoru, s druge strane, prilično je nov, postoji manje od jednog stoljeća.
Isto vrijedi i za uzgoj staklenika, koji je relativno nov.
Većina napretka u proizvodnji konoplje dogodila se u doba uzgoja u zatvorenom prostoru, a evolucija tehnologije omogućila je proširenje znanja o biljci.
Ali koje su prednosti ove ili one metode uzgoja?
Prirodni okoliš vs kontrolirani okoliš
Okoliš je najvažniji čimbenik u žetvi.
Uzgoj u zatvorenom prostoru ima prednost što omogućuje uzgajivaču da kontrolira okoliš.
Kontrola temperature, izvora svjetlosti, proizvodnje CO2 i vlažnosti potiče stvaranje stabilnog staništa, omogućujući optimizaciju rasta biljaka bez rizika od "vanjskih" poremećaja.
Međutim, ponovno stvaranje prirodnog okoliša u zatvorenom prostoru može biti komplicirano, pogotovo kada je riječ o kontroli štetočina (moljci, pauci, komarci itd.).
Staklenici su također novi trend u uzgoju konoplje. Uz jeftinu strukturu, manje svjetla i ventilacije nego u zatvorenom prostoru, uzgajivači mogu žetvu tijekom cijele godine, u gotovo svakoj geografskoj širini.
U stakleniku je prva prednost sposobnost manipuliranja rasvjetom i dodavanja umjetnog svjetla, osim sunčeve svjetlosti. Razdoblje rasta može se produžiti u jesen i zimu, dodavanjem svjetiljki u oblačne dane, ostavljajući ih duže kako bi se nadoknadilo skraćivanje dana.
Ali ne radi se samo o povećanju količine energije. Dobro dizajnirano staklenički okoliš ostaje iznad niskih temperatura na otvorenom noću ili u rano proljeće. Tijekom hladne sezone staklenik se lako može zagrijati. Ova mikroklima omogućuje fleksibilnost koja se ne nalazi u unutarnjem ili vanjskom uzgoju.
Sunčeve zrake zagrijavaju zrak i zemlju, dok prozirni zidovi održavaju vlažnost i toplinu u stakleniku na optimalnim, podesivim razinama.
Uzgoj na otvorenom, s druge strane, zahtijeva klimu prilagođenu biljci, odnosno dobro izlaganje suncu, vruće dane, blage noći i nisku vlažnost.
Troškovne razlike između uzgoja u zatvorenom prostoru, staklenika i uzgoja na otvorenom
Sve tri vrste uzgoja zahtijevaju značajne početne troškove.
U poslu uzgoja konoplje troškovi plaća variraju ovisno o tome je li metoda uzgoja u zatvorenom prostoru, u staklenicima ili na otvorenom.
U zatvorenom vrtu može biti nekoliko berbi godišnje i uvijek ima nešto za raditi: obrezivanje, trening, zalijevanje, hranjenje ...
Na otvorenom, s druge strane, obično postoji samo jedna žetva godišnje. Velika plantaža na otvorenom može trebati samo četiri osobe do žetve, za razliku od unutarnjeg uzgoja koji zahtijeva više.
Visoki troškovi uzgoja u zatvorenim prostorima amortiziraju se cjelogodišnjim berbama i snažnijim proizvodima, općenito kvalitetnijima.
Što se tiče uzgoja staklenika, troškovi električne energije niži su od troškova unutarnje prostorije za uzgoj. Unatoč tome, žetve su općenito dosljednije nego u unutarnjem ili vanjskom uzgoju.
Što se tiče metode uzgoja na otvorenom, s obzirom na povećanje cijena energije i sve veću potražnju, čini se da je izvrsna alternativa, koja vam omogućuje da ponudite kvalitetne proizvode po vrlo povoljnoj cijeni.
Kvaliteta konoplje
Uzgoj u zatvorenom prostoru ima reputaciju proizvodnje vrhunskih proizvoda.
Sposobnost kontrole okoliša i ubrzavanja uzgoja dovela je do stvaranja novih sorti s višestrukim i raznolikim organoleptičkim profilima.
Uvođenje visokih razina CO2 potiče rast pupova, koji se također ne moraju boriti protiv vjetra i kiše, ili bilo kojih prirodnih elemenata koji bi ih mogli oštetiti.
Na otvorenom, cvijeće možda ne izgleda savršeno, ali njihove arome i učinci su još uvijek sačuvani.
Zapravo, neki ljudi preferiraju organsku konoplju uzgojenu na otvorenom, a ne bilo koju konoplju, uzgojenu u zatvorenom prostoru.
Ideja da je terroir jednako važan kao i za vino, u procesu prisvajanja ekoloških karakteristika biljke, ne čini se neutemeljenom.
Dakle, sve što trebate učiniti je suditi za sebe.
Spremno, spremno, konoplja!!