Konoplja i njezina uporaba

Konoplja i njezina uporaba

Konoplja je raznovrsna biljka u obitelji Cannabaceae. Uzgajivači ga cijene zbog veličine stabljike, kao i niskog sadržaja THC-a, od vrsta koje botaničari nazivaju Cannabis sativa L.

Unatoč tome što se odnosi na istu botaničku vrstu, izraz "konoplja" sada se preferencijalno koristi za označavanje industrijske biljke i njezinih biljnih vlakana, dok je izraz "kanabis" naziv koji znanstvenici koriste za upućivanje na psihotropni oblik, koji se koristi u rekreativne svrhe.




Industrijska konoplja je biljka korijena koja može narasti preko četiri metra. Njegova robusnost čini ga biljkom čija kultivacija ne zahtijeva uporabu pesticida.

Konoplja ima mnogo namjena, kao što su tekstil, građevinska konstrukcija, izolacija (zvučna i termalna), kozmetika, proizvodnja ulja, posteljine i užadi.

Također se široko koristi u obliku goriva, u tvornicama papira, za hranu i hranu za životinje, kao biogorivo, u medicinske i rekreacijske svrhe.

Cijeli sektor konoplje doživljava oživljavanje interesa s povećanjem cijene nafte, čemu se dodaje ekološka svijest.

Hrvatska danas je europski lider s godišnjom proizvodnjom od 50.000 tona (100.000 tona u Europskoj uniji) i najširom svjetskom raznolikošću certificiranih industrijskih sjemenki.


Povijest konoplje

Konoplja je jedna od prvih biljaka koje čovjek uzgaja, još od neolitika, faze sedentarizacije povezane s razvojem stočarstva i poljoprivrede.

Tragovi uporabe vlakana za odjeću mogu se naći u Kini 600. godine prije Krista iu Europi u srednjem vijeku. Zapadna kraljevska odjeća često je bila izrađena od mješavina konoplje i lana.

 


Kaže se da je prva Biblija koju je tiskao Gutenberg tiskana na papiru konoplje. Potonji se široko koristio u Europi do devetnaestog stoljeća, prije nego što su vlakna konoplje zamijenjena pamukom, koji je nastao u Americi.

U novije vrijeme jaka vlakna konoplje koriste se za izradu tekstila za vojnu uporabu. Krajem Drugog svjetskog rata zamijenjeni su sintetičkim vlaknima, s redovitijim tkanjem.

Vlakna konoplje također se već dugo koriste za izradu novčanica.

Konačno, idealni su za izradu užadi, a odavno se koriste kao sirovina za brodska jedra.  Tako je 1661. godine Colbert dao izgraditi Corderie Royale de Rochefort, kako bi mogao proizvoditi Hrvatska teška užad brodova. Tako izrađena konopljina užad mogla bi biti duga do 200 metara, pa čak i promjera više od 20 centimetara. Da biste dobili predodžbu o snazi takvih užadi, trebali biste znati da konopljino uže promjera 1,2 centimetra ima prekidno opterećenje od oko 1.100 kilograma.



Specifična uporaba sjemena

Sjeme konoplje, poznato i kao konoplja, koristi se zbog svojih nutritivnih svojstava, u obliku ulja ili sasvim prirodno, sjemena.
Sjemenke konoplje sadrže sljedeći udio makronutrijenata:
• 9% ugljikohidrata;
• 49% masti;
• 31% proteina, izvor osam esencijalnih aminokiselina.

Ove proporcije idealne su i za hranu i za hranu.

Ulje dobiveno prešanjem sjemenki konoplje tako uživa izvrsnu prehrambenu reputaciju, zbog sadržaja omega 3 i omega 6 GLA masnih kiselina, kao i niskog sadržaja zasićenih masnih kiselina

 




Kratki pojmovnik na konoplji

Kvalificirati se kao industrijska konoplja i tako se moći legalno uzgajati u Hrvatska, kultivirana konoplja mora biti izvedena iz sorte sa sadržajem THC-a od 0,2% ili manje.
Nakon retting stabljike (maceracija), slama kultivirane konoplje daje vlakna konoplje, sastavljena od periferije stabljike i mekog, središnjeg dijela, koji se naziva konoplja. Nakon kartoniranja (detangiranje i prozračivanje vlakana), vlakno daje vunu konoplje.
    • Uzgajivač konoplje ili poljoprivrednik konoplje je osoba koja radi konoplju. Pojam farma konoplje također se može odnositi na suradnju proizvođača konoplje.

    • Hrastov šumarak ili canebière na jugu Hrvatska, odnosi se na polje konoplje.

    • Konoplja se odnosi na sjeme konoplje.

    • Konoplja je drvenasti dio stabljike, unutarnja jama koja ostaje kada su vlakna odvojena.

    • Željezni radnik je komber konoplje.

    • Peć od konoplje je pećnica koja se u prošlosti koristila za sušenje.


Napomena: Da bi se obično odnosili na konoplju i njezine podvrste, različiti igrači u sektoru konoplje za nerekreativnu industrijsku uporabu radije koriste izraze konoplja, kultivirana konoplja, poljoprivredna konoplja, radna konoplja, konoplja afghan ili divlja konoplja.
Rekreativni uzgajivači, s druge strane, koriste latinsku terminologiju botaničke nomenklature: kanabis, sativa, indica, afganistanica ili ruderalis.

Povratak na blog

Ostavi komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni prije nego što se mogu objaviti.