CBD smola u pećnici

Dekarboksilacija CBD smole: kako radi?

Napisao: Benjamin Poirel Nadal

|

|

Vrijeme čitanja 4 min

Možda ste već čuli ovaj izraz, dekarboksilacija? Ili vam se ova riječ čini barbarskom? Bez panike, objasnit ću vam zašto je ovaj kemijski proces vrlo važan za optimalnu potrošnju vaše CBD smole . Dekarboksilacija CBD smole više neće skrivati nikakve tajne za vas!


Za sjećanje

  • Dekarboksilacija je temeljna za transformaciju neaktivnog CBDA u aktivni CBD.
  • Kroz ovaj kemijski proces možete iskoristiti potencijalne učinke kanabidiola.
  • Za učinkovitu dekarboksilaciju CBD smole potrebno je poštivati idealnu temperaturu i trajanje, koji variraju ovisno o odabranom načinu rada (pećnica, mikrovalna pećnica, itd.).

Dekarboksilacija: ali što je to?


Jeste li korisnik CBD-a i nikada niste čuli za ovu riječ? Ne brini, to se stalno događa. Mama je ovdje da ti sve ovo objasni.


Ovo je kemijski proces koji aktivira kanabinoide u konoplji . Točnije, kanabinoidi koji se prirodno nalaze u biljci zapravo se nalaze u kiselom obliku (iako se to obično ne navodi). Biološki, to su neaktivne molekule, koje neće učinkovito djelovati s našim endokanabinoidnim sustavom.


Govorimo o CBDA (kanabidiolnoj kiselini) umjesto o CBD-u, čak i ako zbog jednostavnosti često kažemo CBD umjesto CBDA, kada govorimo o kanabidiolu prisutnom u svom prirodnom stanju u biljci kanabisa. Ali tehnički, to je CBDA.


Kroz dekarboksilaciju, toplina se dovodi do molekule i karboksilna skupina (COOH) se uklanja iz CBDA molekula: tako one evoluiraju u aktivni CBD. CBDA se zagrijava na određenu temperaturu određeno vrijeme. Toplina oslobađa ovu karboksilnu skupinu, u obliku ugljičnog dioksida.

 Destilat - 90% CBD

Koje su prednosti dekarboksilacije CBD smole?


Za što se koristi dekarboksilacija? Zašto se truditi raditi ovo? Cilj ovog kemijskog procesa je transformirati CBDA u CBD , drugim riječima, prijeći iz neaktivne molekule u aktivnu.


Dekarboksilacija je neophodna ako želite konzumirati CBD na način drugačiji od isparavanja ili izgaranja (metoda se ne preporučuje), ako znate kako napraviti infuziju s CBD cvjetovima , ili u kuhanju, ili koristiti CBD ekstrakciju...


Dekarboksilacija je važna za pristup učincima CBD-a. Doista, zahvaljujući ovom koraku, molekula CBD-a moći će učinkovitije komunicirati s receptorima endokanabinoidnog sustava, što će optimizirati svojstva CBD-a.


Drugim riječima, potencijalne učinke CBD smole osjetit ćete više ako je dekarboksilirana. Protuupalni, analgetski, umirujući, anksiolitički potencijal CBD-a je vaš!


Naime, dekarboksilacija povećava bioraspoloživost CBD-a. Dakle, potrebna vam je manja količina CBD proizvoda da biste dobili iste rezultate.


Dodatno, imajte na umu da dekarboksiliranu CBD smolu možete ugraditi u nekoliko načina konzumiranja CBD-a: vaporizacija, razni pripravci (ulja, balzami i sl.).

Kako dekarboksilirati CBD smolu?


Postoji nekoliko načina za postizanje dekarboksilacije. Pokazat ću vam korake koje trebate slijediti, vidjet ćete da je vrlo jednostavno.


Dekarboksilacija u pećnici


Ovo je najčešća metoda, ona tradicionalne pećnice. Počnite tako da prethodno zagrijete pećnicu na temperaturu između 110°C i 120° C. Budite oprezni, previsoka temperatura može razgraditi terpene i kanabinoide.


Pažljivo stavite smolu na papir za pečenje ili u posudu za pečenje. Smola se mora ravnomjerno rasporediti. Kada pećnica postigne odgovarajuću temperaturu, pustite da se smola zagrijava otprilike 30-40 minuta. Pripazite na njega: boja mu može malo potamniti, ali ne smije izgorjeti. Ostavite smolu da se ohladi prije upotrebe.


Mikrovalna dekarboksilacija


Ovo je prilično brza i praktična metoda za male količine. Ali morat ćete biti oprezni kako biste izbjegli pregrijavanje ili čak spaljivanje smole.


Stavite smolu u posudu prikladnu za mikrovalnu pećnicu, staklenu ili keramičku posudu. Ako je moguće s poklopcem kako bi se sačuvali hlapljivi terpeni. Zagrijte mikrovalnu pećnicu na srednjoj snazi (oko 500 vata) da se postupno zagrijava.


Nastavite korak po korak: zagrijavajte smolu u razdobljima od 10-15 sekundi , ne zaboravite promiješati između svakog zagrijavanja. Ukupno, dekarboksilacija traje 1 do 2 minute, potrebno je prilagoditi prema količini i konzistenciji proizvoda. Ovo zahtijeva više pažnje.


Obratite pozornost na teksturu i aromu. Kao i kod tradicionalne pećnice, smola ne bi smjela izgorjeti, već bi trebala malo potamniti. Također ostavite da se ohladi prije upotrebe.


Dekarboksilacija u vodenoj kupelji


Još uvijek postoji alternativa: bain-marie, nježna i učinkovita metoda za aktiviranje CBD-a uz zaštitu terpena i kanabinoida.


Napunite lonac ili vatrostalnu posudu vodom i pustite da zavrije (lagano). Smanjite vatru kako bi voda ključala (90-100°C) . Tada možete staviti hermetički zatvorenu staklenu posudu (koja sadrži CBD° smolu) u vodu. Trebao bi biti potopljen do pola.


Staklenka treba stajati u vrućoj vodi 1 do 2 sata . Ovo lagano zagrijava smolu. Provjerite je li poklopac staklenke malo labav. I ne zaboravite promiješati na pola puta kako biste bili sigurni da je proizvod ujednačen.


Naravno, nakon dekarboksilacije, budite oprezni kada vadite staklenku iz vode, i pustite da se sve ohladi.

Benjamin Poirel-Nadal

Članak je napisao Benjamin Poirel-Nadal

Strastven prema prirodnoj dobrobiti i biljkama s više vrlina , već nekoliko godina istražujem dobrobiti CBD- a i njegovih različitih oblika.


Moj cilj? Dijeljenje jasnih informacija , iskrenih mišljenja i praktičnih savjeta koji će vam pomoći da integrirate CBD u svoj svakodnevni život s povjerenjem i mirom .