Možda ste već čuli ovaj izraz, dekarboksilacija? Ili vam se ova riječ čini barbarskom? Bez panike, objasnit ću vam zašto je ovaj kemijski proces vrlo važan za optimalnu potrošnju vaše CBD smole . Tamo dekarboksilacija CBD smole više neće skrivati nikakve tajne za vas!
Za sjećanje
- Dekarboksilacija je temeljna za transformaciju neaktivnog CBDA u aktivni CBD.
- Kroz ovaj kemijski proces možete iskoristiti potencijalne učinke kanabidiola.
- Za učinkovitu dekarboksilaciju CBD smole potrebno je poštivati idealnu temperaturu i trajanje, koji variraju ovisno o odabranom načinu rada (pećnica, mikrovalna pećnica, itd.).
Dekarboksilacija: ali što je to?
Vi ste potrošač CBD-a a nikad nisi čuo tu riječ? Ne brinite, to se često događa. Mama je ovdje da ti sve objasni.
Ovo je kemijski proces koji aktivira kanabinoide u konoplji . Točnije, kanabinoidi prirodno prisutni u biljci zapravo su u kiselom obliku (iako se to obično ne navodi). Biološki, to su neaktivne molekule, koje neće učinkovito djelovati s našim endokanabinoidnim sustavom.
Govorimo o CBDA (kanabidiolnoj kiselini) umjesto o CBD-u, čak i ako zbog jednostavnosti često kažemo CBD umjesto CBDA, kada govorimo o kanabidiolu prirodno prisutnom u biljci kanabisa. Ali tehnički, to je CBDA.
Dekarboksilacijom ćemo dovesti toplinu u molekulu, a odstranit ćemo karboksilnu skupinu (COOH) iz molekula CBDA: na taj način one evoluiraju u aktivnom CBD-u. CBDA se zagrijava na određenu temperaturu, određeno vrijeme. Toplina oslobađa ovu karboksilnu skupinu, u obliku ugljičnog dioksida.
Koje su prednosti dekarboksilacije CBD smole?
Za što se koristi dekarboksilacija? Zašto se truditi raditi ovo? Cilj ovog kemijskog procesa je transformirati CBDA u CBD , drugim riječima, prijeći iz neaktivne molekule u aktivnu.
Dekarboksilacija je neophodna ako želite konzumirati CBD na način drugačiji od isparavanja ili izgaranja (metoda se ne preporučuje), ako znate kako napraviti infuziju s CBD cvjetovima , ili u kuhanju, ili koristiti CBD ekstrakciju...
Dekarboksilacija je važna za pristup učincima CBD-a. Zapravo, zahvaljujući ovom koraku, molekula CBD-a moći će učinkovitije komunicirati s receptorima endokanabinoidnog sustava, što će optimizirati svojstva CBD-a.
Drugim riječima, potencijalne učinke CBD smole više ćete osjetiti ako je dekarboksilirana. Protuupalni, analgetski, umirujući, anksiolitički potencijal CBD-a je vaš!
Naime, Dekarboksilacija povećava bioraspoloživost CBD-a. Dakle, potrebna vam je manja količina CBD proizvoda da biste dobili iste osjećaje.
Osim toga, znajte da CBD smolu koja je dekarboksilirana možete integrirati u nekoliko načina konzumacije CBD-a: vaporizacija, razni pripravci (ulja, balzami i sl.).
Kako dekarboksilirati CBD smolu?
Postoji nekoliko načina za postizanje dekarboksilacije. Pokazat ću vam korake koje trebate slijediti, vidjet ćete da je vrlo jednostavno.
Dekarboksilacija u pećnici
Ovo je najčešća metoda, ona tradicionalne pećnice. Počnite tako da prethodno zagrijete pećnicu na temperaturu između 110°C i 120° C. Budite oprezni, previsoka temperatura može razgraditi terpene i kanabinoide.
Smolu pažljivo stavite na lim za pečenje, ili u posudu za pečenje. Smolu treba ravnomjerno rasporediti kada pećnica postigne odgovarajuću temperaturu, pustite da se smola zagrijava oko 30-40 minuta. Pripazite na njega: njegova boja može malo potamniti, ali ne smije izgorjeti. Ostavite smolu da se ohladi prije upotrebe.
Mikrovalna dekarboksilacija
Ovo je prilično brza i praktična metoda za male količine. Ali morat ćete biti oprezni kako biste izbjegli pregrijavanje ili čak spaljivanje smole.
Stavite svoju smolu u posudu, staklenu ili keramičku teglu, prikladnu za mikrovalnu pećnicu. Ako je moguće s poklopcem kako bi se sačuvali hlapljivi terpeni. Zagrijte mikrovalnu pećnicu na srednjoj snazi (oko 500 vata) da se postupno zagrijava.
Nastavite korak po korak: zagrijavajte smolu u razdobljima od 10-15 sekundi , ne zaboravite promiješati između svakog zagrijavanja. Ukupno, dekarboksilacija traje 1 do 2 minute, potrebno je prilagoditi prema količini i konzistenciji proizvoda. Ovo zahtijeva više pažnje.
Obratite pozornost na teksturu i aromu. Kao i kod tradicionalne pećnice, smola ne bi smjela izgorjeti, već bi trebala malo potamniti. Također ostavite da se ohladi prije upotrebe.
Dekarboksilacija u vodenoj kupelji
Još uvijek postoji alternativa: bain-marie, nježna i učinkovita metoda za aktiviranje CBD-a uz zaštitu terpena i kanabinoida.
Napunite lonac ili vatrostalnu posudu vodom i pustite da (lagano) prokuha. Smanjite vatru kako bi voda ključala (90-100°C) . Tada možete staviti hermetički zatvorenu staklenu posudu (koja sadrži CBD° smolu) u vodu. Trebalo bi biti potopljeno do pola.
Staklenka treba stajati u vrućoj vodi 1 do 2 sata . Ovo lagano zagrijava smolu. Provjerite je li poklopac staklenke malo labav. I ne zaboravite promiješati na pola puta kako biste bili sigurni da je proizvod jednoličan.
Naravno, nakon dekarboksilacije, budite oprezni kada vadite staklenku iz vode, i pustite da se sve ohladi.